Hoofdluisrichtlijnen RIVM

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in maart 2011 haar richtlijnen in het hoofdluisprotocol op bepaalde onderdelen aangepast. De nadruk in dit nieuwe protocol ligt op de behandeling van de besmette persoon en op de controle van personen die mogelijk haar-haarcontact met hen hebben gehad. Het advies om kleding, beddengoed, meubels, tapijten, verkleedkleren etc. luisvrij te maken door te wassen of luchtdicht te verpakken, is daarom te komen vervallen.

Aan de hand van de onderstaande checklist controleer je eenvoudig of je niets bent vergeten.

  • Hoofdluis is erg besmettelijk; controleer het hele gezin met een stof- of luizenkam en behandel gelijktijdig alle gezinsleden bij wie hoofdluizen of neten zijn geconstateerd.
  • Reinig de kam(men) waarmee op hoofdluis gecontroleerd wordt, om besmetting binnen het gezin tegen te gaan.
  • Controleer daarna wekelijks het (natte) haar van alle gezinsleden met een stof- of luizenkam, bijvoorbeeld met de Prioderm Luizen- en netenkam.
  • Als er hoofdluizen of neten zijn geconstateerd, dan is het belangrijk om de directe omgeving te waarschuwen. Andere ouders/verzorgers kunnen dan meteen ook het haar van hun kinderen controleren op hoofdluis. Je kunt anoniem een melding maken op Luizenradar.nl en anderen daarmee waarschuwen. 
  • Het is belangrijk dat alle kinderen met hoofdluis uit één klas (of club, gezin etc.) gelijktijdig worden behandeld. Er zijn twee methoden (RIVM) om hoofdluis te behandelen

Download ook de handige 1-2-3-checklist bij hoofdluis. Tip: print uit en bewaar!
Download checklist

Lees meer informatie over hoofdluis