Hoofdluis gevonden! Wat nu?!

Onderneem bij hoofdluis direct actie

Heb je hoofdluis ontdekt bij je kind? Onderneem dan direct actie. Als er hoofdluis aanwezig is, betekent dit dat er ook eitjes van de hoofdluis op het hoofd zitten. Uit deze eitjes, neten genoemd, komen na enkele dagen ook weer hoofdluizen. Daarom is het belangrijk dat de neten zo snel mogelijk verwijderd worden. De behandeling bestaat dus uit het bestrijden van de hoofdluis zelf en het voorkomen van een nieuwe besmetting (herbesmetting).

Heb jij wel eens te maken gehad met hoofdluis?

Hoe kom je van hoofdluis af?

Natuurlijk is hoofdluis voorkomen beter dan genezen. Geregeld controleren is nog steeds de beste oplossing. Heb je toch hoofdluizen gevonden? Het RIVM adviseert onderstaande twee methoden om hoofdluis te bestrijden:

  1. Twee weken lang dagelijks kammen met een fijntandige kam;
  2. Kammen in combinatie met gebruik van een antihoofdluismiddel

Lees meer over de hoofdluisrichtlijnen van het RIVM.

Bestrijden met hoofdluismiddelen

Gaat de voorkeur uit naar het gebruik van een hoofdluismiddel, dan zijn er verschillende hoofdluismiddelen verkrijgbaar:

  • Lotion
  • Shampoo
  • Gel
  • Spray

De producten kunnen verschillende actieve stoffen hebben. In Nederland zijn de volgende actieve stoffen verkrijgbaar:

  • Dimeticon (o.a. Prioderm Dimeticon)
  • Oligodeceenolie (Prioderm Shampoo Plus)
  • Prosil (Prioderm Puur & Krachtig)
  • Permetrine

Hoofdluizen kunnen voor Dimeticon, Oligodeceenolie en Prosil geen resistentie ontwikkelen. De hoofdluis wordt dus niet immuun voor deze actieve stoffen. Dimeticon verstikt de hoofdluis en de neten. Oligodeceenolie en Prosil werkt verstikkend en uitdrogend. Bovendien maakt de shampoo (Prioderm Shampoo Plus) het haar voor de hoofdluis minder geschikt om neten op te leggen. Dit geldt ook voor Prioderm Puur & Krachtig.

Wil je weten welk product van Prioderm bij jouw wensen en situatie past, doe dan de productwijzer. Doe de test en je weet binnen vier korte vragen welk middel tegen hoofdluis het beste bij jou past.

Hoofdluismiddel bestellen?

Klik hier om direct een hoofdluismiddel van Prioderm online te bestellen.

Checklist voor controle op hoofdluis

Hoe herken je een hoofdluis en hoe controleer je de haren van jouw kinderen? Check de checklist!