Hoofdluisrichtlijnen RIVM

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in maart 2011 haar richtlijnen in het hoofdluisprotocol op bepaalde onderdelen aangepast. De nadruk in dit protocol ligt op de behandeling van de besmette persoon en op de controle van personen die mogelijk haar-haarcontact met hen hebben gehad. Het advies om kleding, beddengoed, meubels, tapijten, verkleedkleren etc. luisvrij te maken door te wassen of luchtdicht te verpakken, is daarom te komen vervallen.

Aan de hand van de onderstaande checklist controleer je eenvoudig of je niets bent vergeten.

  • Hoofdluis is erg besmettelijk; controleer het hele gezin met een luizenkam en behandel gelijktijdig alle gezinsleden bij wie hoofdluizen of neten zijn geconstateerd.
  • Reinig de kam(men) waarmee op hoofdluis gecontroleerd wordt, om besmetting binnen het gezin tegen te gaan.
  • Controleer daarna wekelijks het (natte) haar van alle gezinsleden met een luizenkam, bijvoorbeeld met de Prioderm Luizen- en netenkam.
  • Bij hoofdluis geeft het RIVM het advies om dagelijks, gedurende twee weken te kammen met een netenkam. Volgens het RIVM hebben middelen op basis van dimeticon de voorkeur, omdat er geen resistentie kan ontstaan tegen deze middelen
  • Als er hoofdluizen of neten zijn geconstateerd, dan is het belangrijk om de directe omgeving te waarschuwen. Andere ouders/verzorgers kunnen dan meteen ook het haar van hun kinderen controleren op hoofdluis.
  • Het is belangrijk dat alle kinderen met hoofdluis uit één klas (of club, gezin etc.) gelijktijdig worden behandeld.

Download ook de handige 1-2-3-checklist bij hoofdluis. Tip: print uit en bewaar!

DOWNLOAD CHECKLIST

Lees meer informatie over hoofdluis