Kaminstructies voor de netenkam

Kammen is een essentieel onderdeel van een goede hoofdluisbehandeling. Het verwijderen van de eitjes, ook wel neten genoemd, is een lastig karwei omdat deze met een sterke lijmstof aan de haren zitten vastgekleefd. Met een netenkam (kam met metalen tanden) kun je de neten en de luizen uit de haren kammen. Verwijder de neten niet met de stofkam met plastic tanden, deze is hier niet geschikt voor en wordt dan ook afgeraden.

Wat heb je allemaal nodig?
• Een netenkam (bijvoorbeeld Prioderm Luizen-en netenkam 2 in 1)
• Een wit laken, handdoek of zakdoek
• Gewone shampoo
• Crèmespoeling

Instructiefilmpje voor het gebruik van de netenkam


Stappenplan kammen
Stap 1: Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit en maak het handdoekdroog.
Stap 2: Breng ruim crèmespoeling aan in het haar en spoel dit NIET uit.
Stap 3: Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
Stap 4: Houd het hoofd voorover boven een wit oppervlak, bijvoorbeeld een laken of een handdoek. Pak de netenkam en kam het haar lok voor lok vanaf de schedelhuid naar het einde van de lok. Start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het andere oor.
Stap 5: Besteed extra aandacht aan de pony, het haar achter de oren, in de nek en op de kruin. De luizen zullen op het papier vallen als kleine grijsblauwe of roodbruine gekleurde spikkels.
Stap 6: Bij dun haar kun je voor het kammen een verbandgaasje tussen de tanden van de kam schuiven. Hierdoor krijg je meer grip op de neten. Na het kammen kan de kam makkelijk schoon worden gemaakt door het gaasje van de kam te schuiven.
Stap 7: Veeg de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn. Spoel gevonden luizen weg in de wasbak.
Stap 8: Spoel de crèmespoeling uit het haar.
Stap 9: Reinig de kam grondig, na iedere controle, om te voorkomen dat je de hoofdluis overbrengt. Je kunt de kam 5 minuten uitkoken, desinfecteren met 70% alcohol of 30 minuten in een dichtgeknoopte kussensloop in een hete wasdroger stoppen.

De instructies voor de netenkam kun je ook downloaden.
Download hier

Luizen-en netenkam kopen
Handig van Prioderm is de luizen- en netenkam in één. Met de plastic zijde van de kam kun je het haar controleren op hoofdluis en met de metalen zijde van de kam kun je eventueel gevonden hoofdluizen en neten direct verwijderen. Meer informatie over de kam vind je op de website van Prioderm.  Je kunt de Prioderm Luizen- en netenkam nu ook online kopen.

Levert het kammen niet voldoende resultaat op, of is het praktisch niet haalbaar, ondersteun het dan met een hoofdluismiddel