Vandaag is Saskia Witte door Luizenradar.nl uitgeroepen tot de Luizenmoeder Van Het Jaar 2018. Zij deed samen met ruim 60 andere luizenmoeders mee aan de Luizenmoeder Van Het Jaar Verkiezing; een initiatief van Luizenradar.nl om aandacht te vragen voor het belang van vrijwilligers die de hoofdluiscontroles op scholen doen. Saskia is al enkele jaren als luizenmoeder actief op basisschool De Toermalijn in Purmerend en werd tijdens de uitreiking door Luizenradar.nl in het zonnetje gezet. 

De eerste editie van de Luizenmoeder Van Het Jaar Verkiezing werd dit jaar door Luizenradar.nl georganiseerd. Deze website brengt continu in kaart waar in Nederland hoofdluis heerst. Luizenmoeders konden zichzelf of een ander nomineren en aangeven waarom deze luizenmoeder de titel “Luizenmoeder Van Het Jaar” verdiende. Saskia Witte werd door een goede vriendin opgegeven. “Saskia staat iedere eerste woensdag na de schoolvakanties voor de leerlingen klaar. Of ze nou ziek is of niet, ze staat er altijd!”, aldus de vriendin van de winnares. Het geheim om een goede luizenmoeder te worden? Volgens Saskia is het belangrijk de hoofdluiscontrole speels te benaderen en ze af te leiden door vragen te stellen “Vooral bij de allerkleinste begin ik vaak met de vraag “Mag ik even kijken of ik olifanten in je haar kan vinden?” Als de kinderen dan lachend aangeven dat dat natuurlijk helemaal niet kan, zeg ik “Mag ik dan even kijken of er misschien hoofdluizen in jouw haren verstopt zitten?” , aldus Saskia.

Hoofdluis behandelen 
Maarten Verwijlen van Luizenradar.nl “Het is van groot belang dat er direct actie wordt ondernomen als er hoofdluis wordt geconstateerd. We zijn de luizenmoeders die na iedere schoolvakantie weer vrijwillig voor de leerlingen klaarstaan heel erg dankbaar en willen hun inzet met deze verkiezing onder de aandacht brengen en belonen.” Als er hoofdluis aanwezig is, betekent dit namelijk ook dat er eitjes van de hoofdluis op het hoofd zitten en daar komen na enkele dagen ook weer hoofdluizen uit. Om de hoofdluis te bestrijden en herbesmetting te voorkomen, wordt aangeraden direct met de behandeling te beginnen.1 Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft aan dat driekwart van de ouders bij een hoofdluisbesmetting kiest voor een behandeling waarbij ze zowel kammen als een antihoofdluismiddel gebruiken. Meestal is dit een middel op basis van de werkzame stof dimeticon.

Meer over Luizenradar 
Luizenradar laat zien waar op dit moment hoofdluis heerst in Nederland. Op Luizenradar.nl zie je in één oogopslag hoeveel hoofdluis er per postcodegebied is gemeld, waardoor er desgewenst voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen. Zodra in een bepaald gebied het aantal hoofdluisbesmettingen stijgt of daalt, verandert de kleur van het gebied op de kaart. Hoe hoger de index van het aantal hoofdluisbesmettingen, des te roder de kleur. Noot voor de redactie Voor meer informatie over Luizenradar (www.luizenradar.nl) kunt u contact opnemen met Meda Pharma B.V., een Mylan-organisatie. Contactpersoon: Jennifer Martens (Content & PR Specialist). Telefoonnummer: 020-4263300, e-mailadres: jennifer.martens@mylan.nl.

Bronnen
1 Hoofdluizen.nl, laatst geraadpleegd 20 september 2018
2 RIVM, onderzoek “Luis Thuis”, juli 2018.