Veel mensen pakken bij de constatering van hoofdluis massaal het hele huis aan. Beddengoed wordt heet gewassen, alle knuffels gaan de wastrommel in, de auto wordt grondig gestofzuigd en jassen mogen niet bij elkaar aan de kapstok. Deze maatregelen werden enkele jaren geleden voorgesteld bij de behandeling van hoofdluis. Het RIVM heeft echter in 2011 de richtlijnen aangepast. Verspreiding van hoofdluis gaat namelijk van hoofd op hoofd en er zijn weinig aanwijzingen gevonden dat de verspreiding via de omgeving plaatsvindt. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat luizencapes helpen tegen de verspreiding van hoofdluis.

Bij hoofdluis geeft het RIVM het advies om dagelijks, gedurende twee weken te kammen met een netenkam. Als het kammen op praktische bezwaren stuit of niet haalbaar is, dan adviseert het RIVM een hoofdluismiddel met dimeticon als werkzame stof.

De werkzaamheid van antihoofdluismiddelen met dimeticon is in diverse klinische studies meermalen bewezen. Meer informatie over de behandeling van hoofdluis met dimeticon lees je hier.   

Bron: RIVM