Wat is hoofdluis?

Hoofdluis komt alleen bij mensen voor

Een hoofdluis is een parasiet met zes pootjes en leeft op de hoofden van mensen en van mensenbloed. De hoofdluis komt niet voor bij dieren, brengt geen ziektes over, maar kan wel jeuk veroorzaken. Een paar keer per dag prikt een hoofdluis in de hoofdhuid en zuigt zich vol met bloed. Een volwassen luis is ongeveer 3 mm lang en is grijsblauw tot roodbruin (nadat hij bloed heeft opgezogen is deze rood).

Waar denk jij aan bij hoofdluis?

Hoe herken je hoofdluis

Jeuk ontstaat vaak pas laat

In het begin wordt hoofdluis meestal niet opgemerkt. Dit komt omdat de meeste mensen pas 7-14 dagen na de eerste hoofdluisbesmetting jeuk krijgen. Op dit moment neemt het aantal luizen toe en zie je kinderen vaak op hun hoofd krabben.

Hoe herken ik een neet?

De eitjes van hoofdluis, de neten, zijn vrij lastig te vinden. De neten zijn namelijk kleiner dan 1 mm en zijn egaal zandkleurig tot zwart van kleur. In blond haar zijn deze daarom niet zo duidelijk te zien. Neten lijken ook erg op roos. Roos zit alleen los in het haar en neten kleven zich aan het haar vast. Neten worden meestal gevonden in de nek, achter de oren en onder de pony. Als de eitjes (neten) zijn uitgekomen, blijven er lege witte hulsjes achter.

Hoofdluis of neten gevonden?

Wil je het haar controleren op hoofdluis dan kun je dit het beste doen met behulp van een luizen- of stofkam met plastic tanden. Zonder deze fijne kam is de kans groot dat je een hoofdluis of neet over het hoofd ziet. Een netenkam met metalen tanden gebruik je niet voor de controle, maar alleen als je hoofdluis en/of neten hebt ontdekt en deze wilt verwijderen.

Bekijk hier de handige kaminstructies voor een luizenkam.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluizen lopen over van hoofd naar hoofd

Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen. Hoofdluis verspreidt zich door van het ene hoofd naar het andere te lopen. Iedereen kan hoofdluis krijgen, zowel kinderen als volwassenen. Omdat kinderen tijdens het spelen en knuffelen vaak met hun hoofd dicht bij elkaar zitten, lopen zij de meeste kans op besmetting.

Hoe hoofdluis voorkomen?

Hoofdluis bestrijden

Hoofdluis is erg besmettelijk en verspreidt zich snel. Daarom is het belangrijk om hoofdluis snel nadat je het ontdekt hebt te bestrijden! Er zijn twee manieren om hoofdluis te bestrijden. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de hoofdluis en het voorkomen van herbesmetting.

Lees verder over de bestrijding van hoofdluis